Рождество на Йоан Кръстител (Еньовден)24 Юни / Имен ден:Биляна, Ивет, Ивета,

...
Рождество на Йоан Кръстител (Еньовден)24 Юни / Имен ден:Биляна, Ивет, Ивета,
Коментари Харесай

На 24 юни е Еньовден. Всички болести се къпят в „жива вода. Празнуват над 40 имена

Рождество на Йоан Кръстител (Еньовден)

24 Юни / Имен ден:

Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо 

Хората с имена на билки също имат имен ден, въпреки че те честват своя имен ден и на Цветница  като  Божур, Божура, Бреза, Върба, Детелина, Детелин, Диляна, Дилян, Невена, Невен, Роза  и други.

 

Първата национална традиция на Еньовден, която всеки може да извърши е рано сутринта преди работа да се намокри за здраве с роса.



Всеки минава покрай парк или тревна повърхност, чиято трева е покрита с роса. Намокрете си ръцете с роса, а по-късно намокрете си главата, очите и лицето, с цел да бъдете здрави през цялата година.



Ако не сте на работа на   24 юни, можете да излезете на разходка измежду природата и да си наберете някакви билки, които да изсушите. На Еньовден те са по-лековити от останалите дни.

На 24 юни денят и нощта са равни. След Еньовден денят стартира постепенно да понижава, а старите хора казвали, че Слънцето отива за сняг.

Преди Слънцето да тръгне към зимата, то се оглеждало във водата на водоемите и по тази причина хората имат вяра, че тяхната вода става лековита. Ако не сте на работа, разходете се до някоя река или поточе в случай че не сте на морето, с цел да се измиете с водата, в която Слънцето се е къпало, за да бъдете здрави.

Според националната религия от този ден продължителността на деня стартира да понижава, а годината клони към зима. Преди да поеме дългия си земен път, то стопира да си почине, и окъпано в „ живата вода ”, изгрява доста рано сутринта на Еньовден, с цел да се елементарни със света, който няма да види до следващата година, а в нощта против празника водата придобива особена магическа мощ. 

Смята се, че в нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма мощ. Според преданията тогава всяка билка добива целебна мощ, всяка магия хваща и всяко врачуване се сбъдва.

Затова на Еньовден, рано заран, моми и дами, врачки, баячки и магьосници берат билки, които употребяват за лек и вълшебства през цялата година. От набраните билки се увива венец, през който се провират всички, с цел да са здрави през годината. В него се вплитат 77 и половина лечебни, магьоснически, любовни и разделни билки, колкото са и заболяванията по индивида. 

Еньовденският венец се пази до идната година и с неговите билки се лекуват заболелите през годината хора и животни. 

През тази нощ магическа мощ получават и водите. Според вярванията водата в реките и кладенците на този ден е лечебна, тъй като слънцето се е окъпало с нея. 

Вярва се, че който види заран рано при изгрев окъпалото се в жива вода „ играещо ” и „ трептящо ” слънце, ще бъде здрав през цялата година. Всички следят сянката си. Ако тя се очертае без глава или на половина, това предвещава болест.

В Западна България имат вяра даже в лечебната мощ на еньовската роса. Магическата й мощ се употребява от магьосниците-бродници (житомамници). През нощта против Еньовден, голи и възседнали кросно, те бродят по непознатите ниви, произнасяйки заклинания, обират с престилка росата, с цел да я изцедят в своите ниви. Срещу празника всеки собственик зажънва по няколко класа от своята равнища, с цел да я откри житомамницата към този момент обрана.

За да има изобилие, на празника млади дами отиват на равнищата, ожънват една ръкойка, изплитат плитка от житото и поставят на кръст плитката и ръкойката. На Еньовден, сходно на Нова Година и на Гергьовден се гадае за здраве, сватба и изобилие.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР